Den otevřených dveří 3. 11. 2016

Ústav pro jazyk český pořádá v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR ve čtvrtek 3. listopadu 2016 od 9 do 15 hodin den otevřených dveří. V Praze nabízíme exkurzi do oddělení jazykové kultury v Letenské ulici, exkurzi do oddělení onomastiky ve Valentinské ulici a seminář Introduction to the Center for Academic Writing and Academic Writing in English, které pořádá pracoviště v Hybernské. V Brně můžete navštívit dialektologické oddělení, které pořádá přednášku k tématu přechylování, a etymologické oddělení, v němž proběhne přednáška o písemných soustavách nejstarších Slovanů. Chcete-li k nám přijít, registrujte se prosím na kontaktech uvedených v programu.

 

 

Praha

PRACOVIŠTĚ LETENSKÁ

9:00–15:00, Letenská 4, Praha 1

 

Exkurze

Oddělení jazykové kultury je známé zejména svou činností jazykověporadenskou a tvorbou Internetové jazykové příručky. Návštěvníky seznámí s teorií i praxí jazykového poradenství a s typickými či zajímavými problémy, s nimiž se na ně tazatelé obracejí.

Kontakt: PhDr. Ondřej Dufek, tel.: 225 391 445, e-mail: dufek@ujc.cas.cz

Registrace nutná.

 

 

PRACOVIŠTĚ VALENTINSKÁ

9:00–15:00, Valentinská 1, Praha 1

 

Exkurze

Oddělení onomastiky provádí výzkum vlastních jmen v Čechách. Příchozím ukáže materiálové báze, z nichž při své práci vychází, představí projekt Slovníku pomístních jmen v Čechách a seznámí je s problematikou soudního znalectví v oblasti ověřování podob jmen a příjmení.

Kontakt: Mgr. Milan Harvalík, Ph.D., tel.: 225 391 466, e-mail: harvalik@ujc.cas.cz

Registrace nutná.

 

 

PRACOVIŠTĚ HYBERNSKÁ

10:00–11:30, Hybernská 8, Praha 1

 

Seminář (v anglickém jazyce)

V semináři Introduction to the Center for Academic Writing and Academic Writing in English se seznámíte s činnostmi Centra akademického psaní. Čeká Vás aktivní účast při rozborech anglicky psaných textů pro lepší seznámení s rétorickými koncepty, o kterých bude hovořeno. Pro účast na semináři je proto doporučena dobrá znalost angličtiny.

Kontakt: Mgr. Kamila Etchegoyen Rosolová, Ph.D., tel.: 222 828 403, e-mail:  etchegoyen@langdpt.cas.cz

Registrace nutná.

 

 

Brno

PRACOVIŠTĚ VEVEŘÍ

Veveří 97 – vchod z Resslovy ulice, Brno

 

Exkurze

Dialektologické oddělení: Prohlídka pracoviště, obeznámení se s literaturou a vědeckou náplní oddělení, která spočívá ve zkoumání nespisovných útvarů českého jazyka.

 

Přednáška

10:00  Přechylování příjmení v současné češtině

PaedDr. Zuzana Hlubinková, CSc., pohovoří o problematice příjmení v češtině, jejich vývoji, motivacím a frekvenci, v návaznosti pak přechylování příjmení zejména v současné češtině.

Kontakt: PhDr. Milena Šipková, CSc., tel.: 532 290 295, e-mail: sipkova@iach.cz

Registrace nutná.

 

Exkurze

Etymologické oddělení: Seznámení s historií a vědeckou činností pracoviště, výstavka vědeckých publikací vzniklých na pracovišti.

 

Přednáška

11:00  Písemné soustavy nejstarších Slovanů

Mgr. Petr Malčík promluví o třech písemných soustavách nejstarších Slovanů, nastíní různé předpokládané filiace na jiných písemných soustavách a s humorem zhodnotí argumenty zastánců příslušných hypotéz.

Kontakt: PhDr. Helena Karlíková, CSc., tel.: 532 290 519, e-mail:  helena.karlikova@iach.cz

Registrace nutná.

 

14. 10. 2016