Prezentace a přednášky dialektologického oddělení

V květnu a červnu bude ve výloze knihkupectví Academia (nám. Svobody 13, Brno) vystavena prezentace dialektologického oddělení ÚJČ a v téže době se v Literární kavárně Academia (tamtéž) uskuteční tři přednášky, v nichž pracovnice dialektologického oddělení budou hovořit o fungování zeměpisných a osobních jmen v češtině, o tom, zda naše mluva prozradí, odkud jsme, a zamyslí se i nad tím, zda ještě existují tradiční nářečí. Data konání přednášek i jejich anotace najdete zde.


 

 

Přednášky v Literární kavárně Academia, nám. Svobody 13, Brno

 

Název přednášky: Prozradí naše mluva, odkud jsme?
Termín: středa 15. 5. 2019 v 17 hodin
Přednášející: PhDr. Martina Ireinová, Ph.D.; PhDr. Hana Konečná
Anotace: Jinak se mluví v Čechách a jinak na Moravě a ve Slezsku. Např. v  Čechách lidé vostávají na vesnici, na Moravě bévajó/bývajú a ve Slezsku meškaju na dědině, v Čechách poličku vyrobí truhlář, na Moravě stolař. Různě se mluví i v jednotlivých částech Česka – jinak zní např. čeština v okolí Plzně nebo na Českobudějovicku, jinak zase v Podkrkonoší, podle mluvy můžeme identifikovat rodáka z Olomoucka, Valašska, Ostravska. – Během přednášky budou jednotlivá nářečí představena na základě zvukových nahrávek autentických nářečních promluv.

 

Název přednášky: Vlastní jména (nejen) v projektech Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Termín: čtvrtek 30. 5. 2019 v 17 hodin
Přednášející: Mgr. Stanislava Spinková, Ph.D.
Anotace: Jezdíte do Kuřimi, nebo do Kuřima? Pocházíte z  Boleslavi, nebo z  Boleslavy? Jak přišel ke svému jménu vrch Cukrmandle? Víte, kudy tečou/tekly řeky ŠvarcavaCézava? Víte, kdo nebo co se jmenuje Jaroslav? Tušíte, jak ke svému příjmení přišla paní Mikulášovýchová? Přednáška bude věnována takovým i jiným problémům a vůbec fungování zeměpisných i osobních jmen v češtině.

 

Název přednášky: Život v nářečí, nářečí v životě
Termín: středa 19. 6. 2019 v 17 hodin
Přednášející: PhDr. Stanislava Kloferová, CSc.
Anotace: Existují ještě dnes tradiční nářečí? Poznáme ještě dnes podle řeči, odkud pocházíme? Je pravda, že se na Moravě mluví spisovně? To jsou témata přednášky Život v nářečí, nářečí v životě, která nás seznámí se současným stavem nářečního vyjadřování a s jeho rozdílnou podobou v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.
 

23. 4. 2019