Workshop Od Karlova mostu ke Gottwaldovu

Oddělení biografických studií Historického ústavu AV ČR, v. v. i., za spolupráce oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český, v. v. i., Vás zvou na workshop Od Karlova mostu ke Gottwaldovu: Osobní jména v názvech měst a míst, který se koná 9. prosince 2015 od 9:00 v kongresovém sále Ústavu teoretické a aplikované mechaniky, Prosecká 76, Praha 9.

 

Lidé vždy měli potřebu pojmenovávat místa kolem sebe. Proces tohoto vytváření zeměpisného názvosloví však prošel po staletích výraznou proměnou. Honorifikační motiv, který neměl již jen identifikační a lokalizační funkci, se začal objevovat ve druhé polovině 19. století a jeho cílem bylo oslavit jedince či skupinu (řidčeji událost, sdílenou hodnotu a místo), po nichž byl objekt pojmenován. Místní jméno se tak mohlo stát mj. nástrojem propagandy nebo prostředkem mytologizace. Právě tato pojmenování s honorifikačním motivem nejčastěji podléhala přejmenování při změnách politických režimů.
Workshop bude zaměřen zejména na problematiku pojmenování lokalit podle osobností, především (ale nejen) v českém prostoru a v období posledních dvou staletí.

 

Referáty se mohou vztahovat např. k následujícím tématům:

  • jména zapomenutých osobností v názvech měst a míst,
  • proměny vytváření názvů míst (zejména sídel) od osobních jmen,
  • změny režimů z pohledu proměny antroponym ve veřejném prostoru,
  • jména žijících osobností v toponymii a urbanonymii.

Uvítáme především interdisciplinárně zaměřené příspěvky.

 

Jednací jazyky: čeština, slovenština
Délka příspěvku: 20 minut
Stručnou anotaci svého příspěvku (max. 300 slov) zasílejte na adresu: martinek@hiu.cas.cz či prochazkova@hiu.cas.cz, a to nejpozději do 30. 9. 2015.
Organizátoři si vyhrazují právo odmítnout příspěvek. Pokud mají referující specifické požadavky na přednesení referátu (užití výpočetní techniky apod.), prosíme o jejich sdělení předem, nejlépe spolu s abstraktem.

 

Za organizátory:
RNDr. Jiří Martínek, Ph.D., Historický ústav AV ČR, v. v. i.
Mgr. Lenka Procházková, Historický ústav AV ČR, v. v. i.
PhDr. Milan Harvalík, Ph.D., Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.

6. 7. 2015